
İnanç hayatımızda büyük bir yeri olan namaz konusunda Namaz Nasıl Kılınır Resimli Anlatım başlıklı bu yazıda ihtayıcınız olan bilgileri bulabilirsiniz. İslam dinide büyük bir önemi olan beş vakit namaz genel itibari ile aynı şekilde kılınsa da her vakit namazın rekat sayılarının farklılıklarından ve benzeri farklılıklardan dolayı farklı şekillerde kılınmaktadır. Örneğin dört rekatlık bir farz namazın üç ve dördüncü rekatlarında zammı sure okunmaz iken dört rekatlık bir sünnet namazın üç ve dördüncü rekatlarında da zammı sure okunmaktadır. Özetle biz bu konuda namazın önemli olan yani namazı oluşturan yedi ana unsurdan bahsedeceğiz. Bu konunun altında beş vakit namazın her vaktinin farz ve sünnetlerinin nasıl kılınacağı detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Beş Vakit Namaza Nasıl Niyet Edilir?
Tekbir

Namaz kılmak için kabeye yöneldikten sonra ayakta vakit namaza niyet ederek iki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve Allahu Ekber denir ve eller göbek üstünde bağlanır.
Kıyam

Tekbir alındıktan sonra eller resimde yer aldığı gibi bağlanır ve okunması gereken dualar okunur. Genel itibari ile bu sıra önce Subhaneke Duası, Fatiha suresi ve bir zammı sure okumak sureti ile tamamlanır.
Ruku

“Allahu Ekber” denir ve Rukuya gidilir. Eller parmaklar birbirine demeyecek şekilde dizleri kavra ve en az üç defa “Suhane Rabbiyel Azim” denir.
Rukudan Doğruluş

“Allahu Ekber” denir ve Rukudan doğrulur. Eller yanlara rahat bir şekildebıralıkır ve “Semiallahü Limen Hamideh Rabbena Lekel Hamd “ denir.
Secde

“Allahu Ekber” denir ve Secdeye gidilir. Parmaklar birbirine bitiştirilir ve kıbleye doru uzatılır. Başın anlı ve burun yere değecek şekilde baş yere konur ve ayak parmakları yerde katlı bir şekilde tutulur ve ayak parmakların yönü kıbleye bakacak şekilde olur. Dirsekler yere değdirilmez. Fakat kadınların dirsekleri de yere değmelidir. En az üç defa “Suhane Rabbiyel Ala” denir.
Secdeden Doğruluş

“Allahu Ekber” denir ve Secdeden doğrulur ve eğer bu doğruluş iki secde arası doğruluş ise bir kez “sübhanallah” diyecek kadar durulur. Fakat eğer bu doğruluş ikinci veya dördüncü rekatta ki Tahiyyat oturuşu ise genel itibari ile Eteyhiyatu, Salli, Barik ve Rabbena Atina ve Rabbenağfirli Duaları okunur.
Selam

Selam namazın bitişini temsil etmektedir. namaz bitiminde yani namazın son oturuşunun duaları okunduğunda önce sağa ve sonra sola selam vermek sureti ile selam verilir. Selam şöyle verilir. “Es Selamu Aleykum Ve Rahmetullah” denir.
0 yorum:
Yorum Gönder